De ce latra cainii?

Dupa cum bine stim, cainii nu pot vorbi, dar se folosesc de alte cai de comunicare: miros, feromoni, pozitia corpului si latratul.

Cu totii ne iubim cainii, dar de multe ori, latratul poate fi enervant, desi am incercat diferite metode pentru a-l opri – recompense cand se opreste, stropindu-l cu apa sau chiar tipand la el. Ei bine, aceste metode nu dau rezultate.

De ce latra cainii? Nu din cauza ca sunt agresivi sau le este frica, ci din cauza ca vor sa atraga atentia. Pot fi si alte motive, dar mai putin intalnite.

Latratul este un mod de comunicare al cainelui si cu noi si poate insemna lucruri diferite, in situatii diferite. De pilda, in cazul in care se apropie un strain de noi, cainele ne transmite ca se simte amenintat sau, in cazul unei plimbari in parc, poate latra la alt caine, transmitandu-ne ca vrea sa se joace cu acesta.

Cel mai frecvent, cainii vor sa-si aratate dominanta, sa demonstreze stapanilor cine este seful haitei. Cum nu se pot manifesta prin alte cai evidente, se folosesc de latrat. Alt motiv, intalnit frecvent la cainii de curte, este legat de curiozitate. Isi fac simtita prezenta si comunica cu alti caini invecinati.

Alt motiv, adesea intalnit, este manifestat de frustrare. Fie le este foame sau vor sa iasa afara. Atragem atentia ca un caine poate latra si pe baza de anxietate de separare, adica atunci cand raman singuri acasa si sufera. Anxietatea de separare se poate manifesta si prin distrugerea lucrurilor din casa, urinare si chiar apatie.

Dar, sa nu uitam de latratul de fericire. Da, cainii pot latra de fericire, spre exemplu, atunci cand ajungem acasa, cand ne pregatim sa iesim cu ei afara, cand se intalnesc cu “prietenii” in parc sau cand ne jucam cu ei si sunt entuziasmati.

Este foarte important sa invatam sa deducem latratul cainelui, astfel incat sa intelegem ce vrea sa ne transmita. Astfel, putem raspunde mai bine, indiferent de situatie si il putem ajuta sa se simta confortabil.

Sa nu excludem si cauzele medicale ale latratului, cand acestia au dureri si sunt bolnavi. Spre exemplu, in cazul unui caine senior, acesta poate latra cand se deplaseaza, datorita durerilor articulare. Tot in cazul seniorilor, acestia pot latra si daca este vorba de afectiuni dentare, cele din urma fiind cele mai intalnite afectiuni la cainii peste 3 ani.

Asa cum un caine poate fi dresat sa latre in anumite situatii, acesta poate fi dresat sa nu latre excesiv, indiferent de situatiile care pot aparea. Dar, acest dresaj trebuie facut pana la varsta de 1-2 ani maxim.

Concluzionand, latratul face parte din viata normala a cainelui, iar noi trebuie sa ne adaptam acestei cai de comunicare, astfel incat sa diferentiem latratul dupa situatie. Atragem atentia ca tipatul la caine si lovirea acestuia nu vor avea efecte benefice asupra sa si nici nu se va opri din latrat, decat pe scurt moment! Daca ceva fi se pare suspect in latratul sau, faceti o vizita la medicul veterinar!

 

TAG-URI:

DISTRIBUIE: