Pisica ta te musca de picioare?

Aceasta nazdravanie face parte cu siguranta dintr-o lista lunga de gesturi pe care le experimentam noi, cei care ne petrecem viata alaturi de micile mustacioase. Uneori acest comportament ramane doar in stadiul de joaca dar alte ori granita dintre joaca si agresivitate devine foarte subtire si se soldeaza cu urmari nedorite.

Ca sa intelegem ce se intampla, haideti sa vedem ce vor sa ne transmita propriile pisicute prin acest comportament;

  1. Dragoste, dorinta de afectiune. Micile tachinari sunt normale intre frati sau intre mama si pui. Daca ne uitam cu atentie intr-un cuib, vedem ca muscatul de urechi, de coada, de labe sau de oricare bucata de blana este cat se poate de firesc intre membrii unei familii. In aceasta perioada a vetii, pisicile incep sa-si exerseze reflexele.Acest instinct natural se pastreaza si apare indeosebi la puiuti, dar si la animalele adulte. Da, tocmai ai aflat ca pisica ta te considera familia ei si vrea sa-si arate afectiunea fata de tine atentand la gleznele tale.
  2. Instinctul de vanator. De cele mai multe ori factorul declansator este fix miscarea, aceasta face ca pisica sa doreasca sa prinda aceste picioare care seamana cumva cu un vanat. Daca ai papuci pufosi sau sosete pufoase, atractia devine si mai mare. O alta situatie amuzanta se intampla cand picioarele se misca sub patura, aici pisica devine si mai infocata, va incerca cu orice pret sa ajunga la aceasta prada fie pe dedesubt, fie pe deasupra asternuturilor.
  3. Joaca sta de foarte multe ori la baza acestui comportament. Efectiv pisica are foarte multa energie si vede in tine un partener de distractii.
  4. Se manifesta indeosebi fata de persone straine, de musafiri, si uneori fata de alti membrii ai familiei. Pur si simplu pisica ta nu vrea sa te imparta cu nimeni!

Este usor sa interpretam acest comportament, deoarece in aceasta situatie nu esti tu cel atacat, ci cei cu care tu interactionezi.

  1. Oboseala. Dupa o partida zdravana de joaca te trezesti ca pur si simplu pisica te alearga sa te muste. Afla ca ea de fapt doreste sa-ti transmita ca a obosit si ca vrea sa fie lasata in pace.
  2. Stresul, durerea, anxietatea pot face ca animalul tau sa aiba reactii nedorite. In aceste situati trebuie sa corelam acest gest si cu alte limbaje nonverbale; pisica sta ascunsa, are pupilele dilatate, isi  zbarleste parul, sasaie, scuipa, geme.

Ce este de facut….

  1. Nu incuraja acest comportament. Chiar daca te prinde in joaca sau doar doreste atentie, cel mai bine e sa ignori acest comportament. Intrerupe joaca, ca sa nu degenereze in ceva neplacut. Daca totusi vrei sa te joci in continuare cu pufosenia, distrage-i atentia cu o alta jucarie care o face sa isi continue alergarea, alege o undita sau o minge si nici nu o sa-si mai aduca aminte de picioarele tale.
  1. Nu agresa pisica. S-ar putea ca muscatura sau zgarietura sa-ti starneasca si tie emotii negative. Incearca sa te calmezi, nu tipa la pisica si in niciun caz nu o bate. Un comportament negativ o va face sa-si piarda increderea in tine, iar data viitoare cand tu vei avea chef de joaca sau de afectiune, s-ar putea sa constati ca pisica nu iti mai raspunde. Pur si simplu pleaca, este gestul care o va descuraja cel mai usor.
  2. Recompenseaza comportamentele bune. Sa ai la indemana recompense pe care sa le folosesti cand pisica se joaca frumos, cu timpul ea  va renunta singura la jocurile neplacute.
  1. Foloseste dispozitive cu feromoni (Feliway) pentru a calma pisica. Aceste dispozitive arata ca deodorizantele de camera, sunt usor de folosit, nu iti vor provoca niciun disconfort. Nici macar nu o sa simti substantele pe care le raspandesc, sunt practice, fara miros pentru tine.
  2. Nu insista daca pisica ta nu mai are chef de joaca. Uneori animalele obosesc inaintea noastra. Lasa pisica sa se odihneasca daca vrei sa va pastrati relatia de prietenie.
  3. Mergi la medic. In cazul in care acest comportament este legat de o suferinta fizica sau psihica, discuta cu medicul tau veterinar. Consultul de specialitate iti va oferi toate informatiile de care ai nevoie ca sa poti gestiona acest comportament.

 Doar prin afectiune si rabdare vei intelege cu timpul ce sta la baza acestui gest, dar si a altora, pe  care cu siguranta le vei descoperi in viata de zi cu zi petrecuta alaturi de acest animal special.

Pisica ta este unica! De aceea, trebuie sa fii atent atat la nevoile, cat si la comportamentul acesteia.

DISTRIBUIE: